Informatie over de warmtealternatieven

gepubliceerd
26 oktober 2024, 20:43

TOELICHTING

Sinds de zomer is technisch adviesbureau Merosch aan het werk gegaan om de warmtealternatieven voor onze buurten te onderzoeken. Hierbij heeft Merosch de wijk in meer detail in kaart gebracht en van verschillende woningarchetypes een aantal woningen geschouwd. Op basis hiervan is een eerste presentatie aan het buurtteam en buurtpanel gegeven, waarbij vele warmtealternatieven zijn getoond.

Het behandelen van alle warmtealternatieven zal voor een buurtavond teveel zijn. Om die reden zijn tijdens de buurtavond van 5 november 2024 de volgende vier meest kansrijke warmtealternatieven behandeld.

 

➡️ Bekijk hier de presentatie van Merosch ⬅️

 

OPTIE 1: GASNET MET LOKAAL GEPRODUCEERD WATERSTOF

Woningen worden van warmte voorzien via lokaal opgewekt waterstofgas. Er wordt gebruikgemaakt van het bestaande aardgasnet. Ergens in de wijk wordt een installatie gebouwd, waarmee door zonnepanelen opgewekte elektrisch stroom in waterstof omgezet wordt. De gasvoorraad wordt opgeslagen in een naastgelegen vat. In de woning zijn naast de vervanging van een gasketel door een waterstofketel nog enkele aanpassingen nodig. Voor koken wordt elektriciteit gebruikt.

 

OPTIE 2: MIDDEN-TEMPERATUUR WARMTENET OP BASIS VAN OPPERVLAKTEWATER ONTTROKKEN WARMTE

Woningen worden verwarmd via een centraal warmtenet. Een warmtewisselaar onttrekt warmte aan het oppervlaktewater in de wijk (TEO). Deze warmte wordt vervolgens door een centrale warmtepomp opgewaardeerd tot ongeveer 70 °C. De voorraad warmte wordt met behulp van een WKO-installatie opgeslagen in de grond en gebruikt door het warmtenet. Voor deze installatie is ergens in de wijk ruimte nodig. Voor koken wordt elektriciteit gebruikt.

 

OPTIE 3: ZEER-LAGE-TEMPERATUUR WARMTENET OP BASIS VAN OPPERVLAKTEWATER ONTTROKKEN WARMTE

De woningen worden verwarmd via een centraal warmtenet. Dit net haalt warmte uit oppervlaktewater in de wijk (TEO) met behulp van een warmtewisselaar. De warmte wordt opgeslagen in de grond met een speciale installatie (WKO-installatie). Deze installatie heeft een plek in de wijk nodig. Het warmtenet levert warmte van ongeveer 15 graden Celsius. In iedere woning is een warmtepomp nodig om de geleverde warmte op te waarderen, om hiermee ruimtes te verwarmen en warm water te maken. Voor koken wordt elektriciteit gebruikt.

 

OPTIE 4: INDIVIDUELE ELEKTRISCHE WARMTEPOMP

Woningen worden individueel van warmte voorzien, doordat elk huishouden een warmtepomp plaatst. Warmtepompen kunnen warmte opwekken door energie uit de bodem, lucht of PVT-panelen te onttrekken. Bij een bodemwarmtepomp wordt buiten een put geslagen, zodat de bodemwarmte naar een binnenunit gehaald kan worden. Bij een luchtwarmtepomp dient in ieder geval een binnen- en buitenunit geplaatst te worden. Bij PVT-panelen is een zonnepaneel gecombineerd met een warmte-element, zodat een paneel elektriciteit en warmte opwerkt. Voor koken wordt elektriciteit gebruikt.